Flyvske tanker

ADHD smitter ikke - det gør tabu.

Den manglende evne til at slappe 100% af

De fleste ved at hyperaktivitet er en del af det at have ADHD. Men jeg tror det er de færreste der ved at hyperaktivitet ikke bare handler om at have krudt i røven. Det handler om meget mere, og hyperaktiviteten kan komme til udtryk på mange måder. Jeg er faktisk nok selv et rigtig godt eksempel, og inden jeg fik diagnosen og dermed begyndte at sætte mig lidt mere ind i den, tænkte jeg ikke at jeg er hyperaktiv. Men jeg blev klogere, for jeg er faktisk i allerhøjeste grad berørt at dette kernesymptom ved ADHD. Hyperaktivitet forbindes gerne med at man ikke kan sidde stille og måske er meget overgearet, men   på netdoktor.dk læste jeg dette: “Selvom man har været meget hyperaktiv og urolig som barn, så vil disse symptomer ofte aftage i løbet af teenagealderen og transformeres til indre uro og rastløshed. Hyperaktivitet giver sig også udtryk i form af tankemylder, og nogle er ekstremt talende”. Måske du blev overrasket da jeg tidligere i indlægget skrev at jeg er hyperaktiv, men hvis du kender mig kan du sikkert nu se, at jeg faktisk er det. Og inden folk tænker “jamen hey, det jo kun hvad der står på netdoktor.dk” vil jeg lige nævne at i alt det materiale jeg efterhånden har læst står der cirka det samme. Det er svært at sige om jeg var det typiske hyperaktive “ADHD-barn”, da jeg jo først som voksen har fået stillet diagnosen. Og her kan jeg nok ikke skjule i hvert fald den synlige del af hyperaktiviteten, som også hænger sammen med opmærksomhedsforstyrrelsen. Jeg har svært ved at sidde stille i længere tid ad gangen, er jeg meget utålmodig ser du måske den klassiske vippende fod eller en anden lille, men stadig “irriterende” kropslig aktivitet – det kan være at pille ved tøjet/håret/hænderne osv. Jeg er også ekstremt snakkesalig, og får ofte kommentaren “du kan jo snakke ørerne af en døv”. Det ville være løgn at sige at jeg er den stille pige, for ja jeg snakker meget, og kan ofte komme til at tale før jeg når at få tænkt mig om – se evt indlægget “du får 20kr, hvis du kan holde mund i 10 minutter”. Men hyperaktivitet kan også være mere eller mindre usynlig. Og den usynlige hyperaktivitet kender jeg alt for godt og er i svær grad præget af denne. For tankemylder er det jeg her kalder usynlig hyperaktivitet. Min hjerne kan simpelthen ikke slappe af, heller ikke når jeg skal sove, eller sover, for også når jeg drømmer/sover er der en livlig aktivitet. Jeg bliver igen nødt til at hive fat i opmærksomheds-delen af ADHD, får faktisk har jeg så livlig en tankeaktivitet at jeg indimellem måske kan være svær at komme i kontakt med – ikke fordi jeg vil være uhøflig eller lignende, men simpelthen fordi at jeg nogen gange kan falde helt hen i tankemylderet. Jeg mangler evnen til at kunne slappe helt af. Selvfølgelig kan jeg som alle andre sagtens finde ud af at smide mig på sofaen eller sengen og tænde for fjernsynet eller læse en bog. Men jeg slapper ikke helt af alligevel, jeg kan ikke slukke for tankerne og uanset hvor spændende et program/film/etc. så end måtte være kan jeg aldrig koncentrere mig 100% om det. Faktisk har jeg ofte også gang i et eller andet på enten computeren, iPaden eller mobilen og hvor du her kan tænke “så lad da vær” – det kan jeg ikke og samme tanke har jeg da også ofte selv. Jeg ville ønske at jeg bare kunne slappe 100% af – uden konstant snakken, tankemylder, indre uro, rastløshed, vippende fødder eller anden form for aktivitet, bare en enkelt dag uden hyperaktivitet. For lige så irriterende min hyperaktivitet er for mig selv er den det nok også for mine omgivelser.

1 Kommentar

  1. Jeg ved godt det er nogle år siden indlægget, men jeg har først læst det nu.
    Jeg har lige fået diagnosen ADHD. Jeg er 40 år, og jeg har aldrig i mit liv overvejet at det kunne være ADHD. De sidste år af folkeskolen hørte jeg hver dag for, af lærerne at jeg sad og “dagdrømte”. De så mig som uengageret og uinteresseret, og mente at hvis bare jeg havde fulgt med i stedet, så havde jeg fået bedre karakterer. op igennem voksenlivet har jeg også altid været dagdrømmer. Og har ofte hørt for det, især fordi børnene ikke altid har fået svar med det samme de har spurgt. Og for et halvt år siden (inden jeg fik diagnosen), fortalte min mor mig at min søn på 16 år har fortalt hende at når ham og jeg taler, så ligner jeg en der lytter til ham, men at det gør jeg ikke for når så han stiller et spørgsmål, så svarer jeg ikke. Det var en forfærdelig besked at få.
    Jeg har ADHD. Men er ikke fysisk hyperaktiv. Til gengæld kan jeg sidde i min sofa i 6 timer i træk og stirre ud i luften (hvis ingen er hjemme), og tiden flyver afsted uden jeg opdager det.

    Tankemylder, opmærksomhed, koncentration. Her er jeg i høj grad ramt

Har du lyst til at dele dine tanker?

© 2019 Flyvske tanker

Tema af Anders NorenOp ↑