Flyvske tanker

ADHD smitter ikke - det gør tabu.

“Jeg forstår det ikke, du er jo lynende intelligent?”

“Du er jo lynende intelligent” – sådan sagde min mor forleden til mig. Selvfølgelig er det et kæmpe kompliment, men fordi hun sagde det i forbindelse med at vi diskuterede en af mine vanskeligheder – var det samtidig noget hun undrede sig over. Min mor har arbejdet på et bosted, hvor flere af beboerne havde ADHD så hun ved skam godt at det at have ADHD absolut intet har at gøre med hvor intelligent man er – hun glemmer det bare af og til wink Og hun er vidst ikke den eneste, i hvert fald har jeg en fornemmelse af at folk tit tror at ADHD = uintelligent. Jovist, ADHD er en udviklingsforstyrrelse, hvor dele af hjernen ikke fungerer optimalt, men det er altså ikke en hjerneskade (det troede man førhen, det er dog videnskabeligt bevist at det ikke er tilfædet). Det er bl.a de områder, hvor følelsesmæssige impulser og impulser for handling hæmmes og kontrolleres der – og man kan sagtens være både intelligent og lynende intelligent på trods af sin ADHD-diagnose. Jeg har flere gange fortalt om nogle af vanskelighederne ved ADHD – bl.a at vi super-lette at aflede, hurtigt mister koncentrationen og at vores konstante mylder af tanker gør at vi enten er eller virker til at uopmærksomme – men lige som ganske “almindelige” mennesker lærer vi hele tiden noget nyt, vi gør det nok bare på vores egne måder. Nu vil jeg ikke lyde mega selvglad, men jeg må nok give min mor ret, i hvert fald vil jeg da mene at jeg er en MEGET intelligent pige – i hvert fald på nogle områder. Og jeg er altså ikke den eneste ADHD’er med “noget bag ørerne” – det bare ikke altid vi når at bruge hovedet inden vi siger eller gør noget wink

Hvordan er din intelligens?

IMG_0799 Der findes uendelig mange definitioner på og holdninger til hvad det vil sige at være intelligent. Helt grundlæggende betyder ordet intelligens evnen til at opfatte, begribe og forstå. Men hvornår er man så intelligent? Hvis du spørger mig handler intelligens ikke udelukkende om hvad et menneske kan præstere i en given opgave, men skal nærmere ses i et større perspektiv, der omfatter dannelse, sprog, selvforståelse, social kompetence, evnerne til at opfatte, huske, tilpasse sig, filosofere o.s.v. Den anden dag sad jeg og kiggede gamle noter fra pædagogseminariet igennem, og det var faktisk nogle af disse der gav mig inspiration til dette indlæg. Jeg fandt nemlig nogle gamle noter fra en fremlæggelse jeg sammen med et par klassekammerater lavede om Howard Gardner. Howard Gardner er bl.a professor ved Harvard Universitet, og er specialist inden for udviklingspsykologi og neuropsykologi. Han står bag flere teorier, men jeg den jeg vil fortælle her er hans teori fra 1983 om de 7 intelligenser, som sidenhen faktisk er blevet til 9 intelligenser. Jeg er fan wink og meget enig i hans teori, den handler nemlig ikke om HVOR intelligent du er, men HVORDAN du er. De 9 intelligenser knytter sig til forskellige centre i hjernen, og vi har derfor alle adgang til dem, men vi benytter dem på forskellige måder og i større eller mindre grad når vi skal lære og forstå. Alle mennesker har hver sin egen unikke kombination. Hvis du er nysgerrig på hvilken en du har, så prøv at tage den her test (indeholder dog kun 7 ud af de 9), det tog mig kun et par minutter – og selvom jeg jo både kender en masse til teorien og også tog testen for et par år siden, var det da cool lige at se om jeg måske havde udviklede mig i nogle af intelligenserne. Jeg kan afsløre at jeg er mest sproglig, musikalsk, personlig og social tongue Som sagt bygger Howard Gardner’s teori på 9 intelligenser – jeg skal nok forsøge at gøre det kort, men jeg vil lige hurtigt gennemgå dem her

 1. Den sprogligt-verbale intelligens:
 har højt udviklede talegaver, holder af at læse, skrive og spille ordlege. De har nemt ved at huske navne, datoer, steder m.m. Deres ordforråd er stort, og de bruger sproget flydende.
 2. Den musikalske intelligens: er følsomme overfor lydene i deres omgivelser, og foretrækker at lytte til musik, når de studerer eller læser. De synger/nynner tit når de foretager sig noget.
 3. Den rumligt-visuelle intelligens: nyder kunst, at læse kort samt diagrammer, og tænker i billeder. De kan klart visualisere billeder, når de tænker over en ting, holder af puslespil, og af at løse kunstneriske problemer. Gør dig god til at opfatte, det du ser korrekt.
 4. Den kropslige/kinæstetisk intelligens: bearbejder viden gennem kropslige fornemmelser, og bruger deres krop på mange forskellige måder. De har brug for at røre sig. De har det bedst, når de kan være fysisk aktive, eller når deres arbejde er en hands-on aktivitet.
 5. Den logisk-matematiske intelligens: udforsker mønstre samt forhold mellem ting, og gør tingene i rækkefølge. De holder af matematik, udfører forsøg for at teste ting, de ikke forstår, nyder at løse problemer, og deres argumenter er altid klare og logiske. Gør det let for dig at forstå tal og talsystemet.
 6. Den personlige intelligens: er selvtillidsfulde, uafhængige og viljestærke. De motiverer sig selv, foretrækker uafhængige projekter, og tiltrækker tit andre mennesker på grund af den indre styrke. Du er god til at lytte til dig selv, og forstå og handle ud fra dine følelser og tanker.
 7. Den sociale intelligens: nyder at være sammen med andre mennesker, har mange venner samt sociale aktiviteter, og lærer bedst ved at relatere til og deltage i fællesskaber. Du er god til at forstå, hvilket humør andre er i)
 8. Naturalistisk intelligens: denne intelligens stimuleres ved naturoplevelser, kontakt med dyr og besøg på eksperimentarier.
 9. Eksistentielle intelligens: evnen til at forholde sig til livets store spørgsmål og handle i overensstemmelse med eksistentielle og åndelige værdier.

IMG_0797Kan du genkende dig selv i nogle af de 9? Hvis ja, og hvis du har lyst synes jeg det kunne være ret cool hvis du kommenterede her på indlægget og hvilke intelligenser du bruger mest, evt hvad svaret blev hvis du tog testen smile

Der er som sagt mange måder at være intelligent på, og der findes mange teorier. Jeg tænker også at intelligensen er noget der kommer indefra, altså din egen følelse af hvilket niveau du har. Jeg får ofte at vide at jeg er en super intelligent pige, og selvom mit selvværd ofte er meget lavt så vil jeg gerne indrømme at jeg aldrig tvivler på min intelligens. Jeg er skide dårlig til matematik, tilgengæld er jeg super klog på mennesker, relationer og følelser. I folkeskolen var de altid dansk, historie og samfundsfag der fangede mig, og hvis jeg bliver optaget på læreruddannelsen er det da også disse fag jeg senere hen vil undervise i. Og Howard Gardner’s teori vil jeg altid have med mig, om det gælder mig selv eller mine medmennesker – menneskesynet bag den er nemlig helt fantastisk – DIAGNOSE ELLER EJ – ALLE ER GODE TIL NOGET!

4 Kommentarer

 1. Jeg kan også tit ‘overraske’ folk med min intelligens kontra min (alvorlige) psykiske sygdom. Så forsøger jeg at forklare, at vanskeligheder oppe i hovedet ikke er noget, man kan styre bevidst, men er ubevidste reaktioner og tit også nogle reelle fysiske problemer i hjernen. Men folk bliver forvirrede og mener, at jeg jo burde bruge min logik og indse, at jeg er lidt gak: men jeg VED det jo godt. For fanden. Det er bare ikke sådan, at man automatisk er dum, fordi man ikke kan styre sine tanker. Det er der jo INGEN der kan.
  Jeg fik 15 i musikalsk, 16 i sproglig og 13 i logik :)

 2. PS: Har du ingen ‘følg’ knap? Kan ikke finde den, men din blog er nice og skal værsgo følges

  • Flyvske tanker

   3. april 2014 at 13:26

   Tak for din kommentar :) og kan jo kun give dig ret! Skulle gerne have en følg-knap, men ellers vil jeg da fluks lige få mig sådan en. Indtil da kan du også følge Flyvske tankers facebook-side, den finder du på facebook.com/flyvsketanker
   Tusind tak for rosen, det sætter jeg stor pris på :-)

  • Flyvske tanker

   3. april 2014 at 13:30

   Din egen er da heller ikke helt dårlig ;-) tillod mig lige at trykke følg :-)

Har du lyst til at dele dine tanker?

© 2019 Flyvske tanker

Tema af Anders NorenOp ↑